Átadták az M44-es újabb szakaszát, benne az egészen különleges Tisza-híddal

Megosztás

Az új útszakasz fontos Békés, Bács-Kiskun és Jász-Nagykun-Szolnok megye életében is.

Szerdán átadták az M44 gyorsforgalmi út Lakitelek − Tiszakürt szakaszát. Az átadó helyszíne a szakasz leglátványosabb műtárgya, az új tiszaugi Tisza-híd volt. Erről a Magyarepitok.hu számolt be.

Az M44-es Lakitelek és Tiszakürt közötti, 10 kilométer hosszú, 2 x 2 sávos szakasza a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában a Duna Aszfalt Zrt. kivitelezésében valósult meg nettó 51,3 milliárd forint értékben. A végleges kiviteli terveket a Duna Aszfalt megbízásából az UTIBER Cégcsoport készítette 2018-2021 között. A tervezői feladatokat teljeskörűen az UTIBER Kft. látta el.

A szakasz újabb jelentős lépés Békéscsaba gyorsforgalmi úthálózatba történő becsatlakozásának, mely erősíti a régió versenyképességét, illetve biztonságosabbá, gyorsabbá teszi Békés, ill. Jász- Nagykun- Szolnok megye déli részének megközelítését. A Lakitelek és Tiszakürt közötti szakasz átadásával Bács-Kiskun megyétől a Viharsarokig már közel 90 kilométer készült el az M44-ből.

A szakaszon található tiszaugi Tisza-híd tervezését az A-Híd Zrt. alvállalkozásában, illetve a Pannon 2010 Zrt. generáltervezésének részeként az UTIBER Kft. megbízásából az UVATERV Zrt. végezte.

A híd hazánk negyedik négysávos közúti Tisza-hídja, teljes hossza 556 méter, ebből a mederhíd hossza 307 méter, középső támaszköze 152 méter. Az ellipszis kapuzat miatt a híd szerkezete Európában egyedülálló.

A projektben több különszintű csomópont is épült

A beruházás részeként több különszintű csomópont létesült. Tiszakürttől Lakitelek irányába haladva az első a 4515. jelű Tiszakürt − Tiszainoka összekötő úti korrekcióval alkotott különszintű csomópont, ezen keresztül biztosított a 44-es főút és az M44 gyorsforgalmi út kapcsolata is. 

A második különszintű csomópont a 4625 jelű útnál található, Lakiteleknél. E csomópont része egy közel 110 méter hosszú négynyílású felüljáró, amely áthidalja a Szolnok − Kiskunfélegyháza vasútvonalat. A csomópontnál új mérnökségi telep is épült.

A projekt részét képezi a 4625. jelű Szolnok − Kiskunfélegyháza összekötő út M44 és 44-es főút közötti 1,5 kilométer hosszú szakaszának megerősítése, párhuzamos kerékpárút kialakításával. Az M44 folytatásának átadásáig itt vezetik vissza az autóút forgalmát a 44-es főútra. A biztonságos közlekedés érdekében a 4625. jelű út és a 44-es főút kereszteződése vasúti közlekedéssel összehangolt jelzőlámpás osztályozós csomóponttá épült át.

Kapcsolódó cikkek